Blog
KARTON BARDAK NASIL ÜRETİLİR
Anasayfa > Blog

KARTON BARDAK NASIL ÜRETİLİR

Karton bardak gerek ofislerde olsun gerekse farklı iş alanlarında olsun yeme içme sektöründe kullanılan önemli ürünlerden birisidir. Karton bardaklar kullanım alanlarına göre farklı ebat ve boyutlarda üretilerek gıda sektörüne önemli katkı sağlamaktadır. İnsan kalabalığını fazla olduğu alanlarda özellikle yeme içme konularında cam veya seramik bardak, tabak kullanımı düşme veya çarpma gibi durumlarda kullanım zorluğu yaşatmasından dolayı kullan at ürünler bu anlamda kurtarıcı olabilmektedir.

Zira cam ve seramik bardaklarının kullanımı, temizliği kolay olmamaktadır. Hangi sektörde kullanılırsa kullanılsın ofislerin en sık kullandığı kullan at ürünleri arasında karton bardaklar gelir. Karton bardak nasıl üretilir ve üretim aşamaları kullan at malzemelerini tercih eden kişiler tarafından merak edilen konular arasındadır. Özellikle firmaların isim ve logosunu taşıyan baskılı karton bardak ürünleri firmaların tanıtım ve reklam çalışmalarında kullanılır. Bu şekliyle firmalara ayrı bir saygınlık ve prestij kazandıran karton bardak çeşitleri hemen her sektörde kullanılabilir.

Karton Bardak Üretimi Neden Önemlidir?

Kullan at ürünlerin arasında önemli ve kaliteli bulunan karton bardaklar genel olarak insan kalabalığının yoğun olduğu iş alanlarında, ofislerde tercih edilir. Zira ofislerde çay ve kahve tüketimi fazla olduğundan sürekli olarak cam bardakların yıkanma problemi de kullan at ürünlerle birlikte tarihe karışmaktadır. İşyerlerinde ve tüm Endüstri sektöründe, açık mekanlarda yapılan düğün, davet, doğum günü gibi etkinliklerde içecek tüketimi esnasında karton bardakların kullanılması oldukça faydalı olmaktadır.

Aynı zamanda kullan at ürün kategorisinde olan bardaklar genellikle sıcak çay veya kahve tüketimine uygun görülmemektedir. Kullan at ürünler arasında olan plastik ürünler karton bardaklara nazaran daha düşük kalitede olduklarından dolayı karton bardak kullanımı daha da yaygınlaşmıştır. Ayrıca plastik kullan at bardaklar, genel olarak içeceklerin tadını bozabiliyor. Plastik ürünlerin üretiminde kullanılan materyaller sıcakla temas ettiğinde sağlık sorunları oluşturabilir.

Lakin kullan at karton bardakların üretimi esnasında kullanılan PE kaplamalar gerek sıcak gerekse soğuk içeceklerle teması halinde hiçbir şekilde sağlık açısından risk teşkil etmemektedir. Dolayısıyla karton bardak üretimi kişiler tarafından merak edilir. Karton bardak seçiminde dikkat edilecek kriterlerden birisi de hiç kuşkusuz ki karton bardak üretiminde kullanılan karton bardak hammaddesi olur. Hammaddesi kaliteli olan karton bardak kolaylıkla deforme olmaz her sıcaklık derecesine uygun dirence sahiptir.

Karton bardakların tam olarak kalitesini anlayabilmek için sıcak içecekle temas ettiğinde içeceğin tadının bozulup bozulmadığına dikkat edilmelidir. Eğer sıcak içeceğin tadı kolaylıkla bozuluyorsa karton bardağın hammaddesi kaliteli değildir. Elbette karton bardak üretimi esnasında bu detaylara dikkat edilmez ise bardak fire miktarında artış yaşanır. Ayrıca sağlık açısından da farklı sorunların ortaya çıkmasına zemin oluşturur.

Karton Bardaklar Nerede Üretilir?

Karton bardakların kullanım alanları çok fazla olduğundan dolayı ve kişilere kullanım açısından pratiklik sağladığından dolayı bu kullan at bardakların üretiminin nasıl yapıldığı araştırılmaktadır. Karton bardak imalatı tam olarak karton bardak imalatı yapılan tesislerde ve fabrikalarda yapılabilmektedir. Zira günümüzde tek kullanımlık ürünlerden olan karton bardaklara olan talep arttıkça imalat yapan üretim tesisleri de artmaktadır. Özellikle son yıllarda yaşadığımız pandemi sonrasında işyerlerinde, ofislerde hijyen koşullarına daha fazla önem verilmektedir. Bundan dolayı da Toplu çalışma alanlarında özellikle karton bardak kullanımı oldukça sağlıklı bulunmaktadır. Karton bardakların üretiminde kullanılan otomat makineleri ile seri şekilde karton bardak üretimi yapılabilmektedir. Karton bardak kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ürünün fiyatında artış olmaktadır.

Karton bardak imalatı yapan firmaların sayısı arttıkça karton bardak maliyet giderleri de azalmaktadır. Karton bardak piyasasında rekabet ortamı oluşmuştur. Türkiye’de çok sayıda tekstil, kağıt üreticisi, ambalaj sektörü alanlarında imalat tesisleri bulunur.

Karton Bardak Üretim Aşamaları Nelerdir?

Kullan at ürünler arasında en kullanışlı olan bardak türü Karton bardaklardır. Genel olarak karton bardakların üretimi 5 aşamadan meydana gelir. Bu aşamalar şu şekildedir:

  • Tasarım aşaması
  • Baskı kalıbı üretimi aşaması
  • Bobin kesimi
  • Şekillendirme
  • Ambalajlama

Bu şekilde üretim aşamaları olan karton bardaklar, hangi teknolojide araçlarla üretilirse üretilsin mutlaka bu beş aşamadan oluşmaktadır. Karton bardak imalatı yapan firmalar verimli şekilde karton bardak üretimini serileştirmeye çalışmaktadır. Karton bardak çeşitleri arasında yer alan kapaklı karton bardak ve baskılı karton bardak türleri daha fazla deneyim ve uzmanlık alanı gerektiren kullan at ürünlerdir.

  • Tasarım: Karton bardak üretim aşamasının ilk aşaması olan Tasarım aşaması bardağın üretiminde büyük önem taşır. Bu aşamada ürünün fiziksel ve estetik görünümü büyük önem taşımaktadır. Karton bardak üretimi sırasında bardağın tasarımına uygun gramajda kağıt kullanılırsa eğer karton bardağın kalitesi daha iyi olacaktır.
  • Baskı Kalıbı Üretimi: Karton bardak üretim aşamasında baskı kalıbının üretimi de oldukça önemlidir. Zira bu aşamada olan tüm hatalar belirlenir. Bu durumda firmalar da yapılan hataları telafi ederek oluşacak zararların önüne geçebilir.
  • Bobin Kesimi: Kağıt bobinler dokulu olan ağaçlardan yapılır.Bobin kesim aşaması kesim kalıplarıyla yapılır. Bobin kesim aşamasında en önemli etken kesme makinesi kalıplarının uyumudur.
  • Şekillendirme: Bu aşamada önemli olan unsur bardak üretim makinesinin kalitesidir. Makinenin kalitesi şekillenme aşamasının da başarılı olmasını sağlar.
  • Ambalajlama: Bardak üretiminin son aşamasıdır. Bu aşamada tüm fireler ortaya çıkar.

 

Referanslar